Het Burgerweeshuis Amersfoort


 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Catharina Soomers prijs 2015

Het viel de jury niet makkelijk om uit de drie zeer verschillende projecten de prijs aan een van hen toe te kennen; alle projecten steunen kinderen in achterstandssituaties en zouden daarmee prima passen in de doelstelling van het Burgerweeshuis Amersfoort. Uiteindelijk koos de jury voor de Voorleesexpress, waarbij gezinnen in achterstand situaties bezocht worden door een voorlezer, de ouder betrekt bij het voorlezen het leesplezier en het aantal leeservaringen vergroot en zo de taalontwikkeling en geletterdheid van kinderen bevordert. De Voorleesexpress richt zich op kinderen tussen de 2 en de acht jaar, de belangrijkste fase van taalontwikkeling. Het project wordt uitgevoerd door vrijwilligers, stadsbewoners. Ouders nemen het voorlezen over, maken kennis met de bibliotheek. Het gezin krijgt een gratis abonnement op de bieb, alles om het taalaanbod thuis te vergroten.

De winnaar ontvangt een geldbedrag van € 1500. Het bedrag is gebaseerd op de gift de Catharina Soomers in 1550 beschikbaar stelde voor de ontwikkeling van een opvanghuis voor weeskinderen. De € 1500, wordt nu, ruim 450 jaar later, eens in de drie jaar gegeven aan een organisatie die in de voetsporen van de Catharina Soomers kan treden. Naast het geldbedrag is aan de prijs een wisseltrofee verbonden. De winnaar mag 3 jaar de Catharina Soomers ring in bezit hebben, als verbeelding van de historische gift.

Een bijzonder moment tijdens de uitreiking was het cadeau van de ABC school aan het voorleesproject van een heel bijzondere letter- LEGO set, waarmee kinderen met LEGO woorden kunnen maken. Een prachtig gebaar van een verliezer!

De andere genomineerden waren:

De scholen Vlindervallei/ Tafelronde/ Michaelschool voor haar project “Groep 6 bouwt ABC stad”, ze durven met dit project over de grenzen van de schoolklas te kijken en proberen de cohesie in de wijk te versterken met het project waarin groep 6 van drie scholen wordt gemixed in een doe en maakproject. Daarmee streven ze naar een meer kameraadschappelijke sfeer op de schoolpleinen buiten de schooltijden. Het project draait al een aantal jaren succesvol. Uitvoerenden zijn de leerlingen begeleid door de leerkrachten die dat binnen hun jaartaak uitvoeren.

Stichting Leergeld heeft als motto alle kinderen mogen meedoen! Het is een uitgangspunt wat ons uit het hard is gegrepen. De stichting ontvangt naast de gemeentesubsidie regelmatig giften van bedrijven en organisaties en besteedt dat aan fietsen, computers, schoolboeken, een bijdrage in de schoolreizen of een schoolkamp die kinderen zelf niet kunnen bekostigen. Het maakt meedoen voor ruim 1500 kinderen in 2014. Er wordt een grote groep kinderen bereikt, waarvoor veel vrijwilligers zeer zorgvuldig het gesprek met het gezin aangaan, voordat de steun wordt verleend.

De Jury bestond uit wethouder werk en inkomen Gemeente Amersfoort Menno Tigelaar, Aart Veldhuizen voorzitter van het bestuur stichting Burgerweeshuis Amersfoort en Herma Bode, ook bestuurslid.